ELEKTRONISCHE PERSKIT

Het North Sea String Quartet is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland. Hun eigen composities, een mix van wereldmuziek met veel improvisatie, zijn het best te omschrijven als folk-fusion. Deze strijkers maken iets in je los.

"Met hun achtergrond in de klassieke en wereldmuziek en een heleboel jazz, zetten deze improviserende strijkers een van de boeiendste en meest gevierde concerten neer van deze InJazz-editie."
Jazzed.com
"Dit dynamische en sprankelende ensemble doet een frisse wind waaien in de strijkkwartetwereld."
Tim Kliphuis (NL)
Award-winning jazz violinist 
"... je hoort direct de losse heupen weerklinken in hun spel."


Ton Maas (NL)
Mixedworldmusic.com

Over NSSQ

Je kunt het “chamber jazz” noemen, maar de leden van het North Sea String Quartet zullen de laatsten zijn die hun muziek in een hokje proberen te plaatsen. Deze vier improviserende strijkers, al geruime tijd actief in binnen- en buitenland, laten zich inspireren door klassieke muziek, wereldmuziek en jazz. Vier creatieve geesten die hun kunde en diverse muzikale achtergronden samenbrengen om zo een uniek geluid te creëren; en daar ontzettend in veel plezier in te hebben.

Het kwartet, opgericht in 2016 in Rotterdam, bestaat uit violisten Pablo Rodríguez en George Dumitriu, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen. Naast hun klassieke achtergrond delen zij een grote belangstelling voor folkmuziek uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika, alsook voor jazz. Met behulp van allerlei innovatieve speeltechnieken weten de vier musici deze werelden te vertalen naar het strijkkwartet. Ze speelden op meerdere podia en festivals binnen en buiten Europa zoals Het Concertgebouw, het Bimhuis, de Doelen, Podium Witteman, Wonderfeel, SeptemberME en Canarias Jazz & Más.

Naast het spelen van hun eigen werk slaat het NSSQ ook graag de handen ineen met andere artiesten. Zo maakten ze een Braziliaans programma met zangeres Lílian Vieira en namen ze met de virtuoze zanger/altviolist Roland Satterwhite de ep “Songs for Flying” (2019) op, geïnspireerd door de Delta blues. Het album “Electric Amazigh” (2021) namen ze op met gitarist Javier Infante, die voor zijn muziek put uit Noord-Afrikaanse, Sefardische en Canarische volksmuziek. De nieuwste samenwerking is die met het uit Mali afkomstige Trio da Kali, dat hun album “Ladilikan” eerder opnam met het Kronos Quartet.

De kwartetleden hechten bovendien veel waarde aan het inspireren van de volgende generatie. Ze gaven al verschillende workshops voor jonge musici in binnen- en buitenland en werkten meerdere malen samen met het Canarische jeugdorkest Barrios Orquestados. Daarnaast startten ze in 2019 samen met de wereldberoemde jazzviolist Tim Kliphuis de Academy of Improvising Strings, een jaarlijks workshop-weekend voor strijkers in Nederland, met in 2022 een eerste editie speciaal voor jongeren.

Het North Sea String Quartet wordt ondersteund door Stichting North Sea Strings.

OPGERICHT VAN

2016

GENRE(S)

JAZZ, WORLD

SOCIAL
‣ Middelen
‣ Solowerken
EP | 2018
‣ Samenwerkingen
EP | 2019 | ft. Lilian Vieira
EP | 2018 | ft. Roland Sattwhite